Γενικά όλα τα wargames με μινιατούρες ακολουθούν την ίδια μέθοδο στην διεξαγωγή τους. Παίζονται σε γύρους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν κάποια λεπτά ή και ώρες πραγματικής μάχης ανάλογα βέβαια με την κλίμακα τους. Πολλές φορές όταν λέμε 'κλίμακα' αναφερόμαστε και στην αναλογία των μοντέλων με τον αριθμό των πραγματικών ανδρών ή οχημάτων που υπήρχαν. Δηλαδή σε ένα παιχνίδι όπως το DBA μια βάση με τέσσερις φιγούρες μπορεί να αντιπροσωπεύει 200-300 άνδρες ενώ μία βάση με τρεις φιγούρες στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (Kampfgruppe) αντιπροσωπεύει μια ομάδα 10 ανδρών. Μέσα στον κάθε γύρο θα βρούμε δύο φάσεις, του αντίπαλου και την δικιά μας. Σε κάθε φάση ο κάθε παίκτης θα πρέπει να πραγματοποιήσει όλες του τις κινήσεις, τις βολές με τα όπλα του και στο τέλος όλους τους άλλους παραμέτρους που θέτουν οι κανόνες όπως το ηθικό και οι απώλειες.
Οι κινήσεις των μονάδων γίνονται σύμφωνα με τις αποστάσεις που δίνουν οι κανόνες ανάλογα με την μονάδα που κινούμε και το είδος του τερραίν. Στις βολές τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα αφού εμπλέκονται περισσότεροι παράγοντες. Το κάθε όπλο έχει έναν παράγοντα βολής που υποδηλώνει την δύναμη του, ο οποίος είναι αντιστρόφως ανάλογος με την απόσταση από τον στόχο. Οσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση τόσο μικρότερος είναι ο παράγοντας βολής. Επίσης για κάθε όπλο υπάρχει το βεληνεκές και για να πραγματοποιηθεί μια βολή θα πρέπει ο στόχος να βρίσκετε μέσα σε αυτό. Μετρώντας την απόσταση με τον στόχο βρίσκουμε τον παράγοντα βολής και ρίχνουμε ένα ζάρι. Εάν το άθροισμα είναι μεγαλύτερο από την άμυνα του στόχου (ή θωράκιση) τότε ο στόχος καταστρέφετε. Εάν είναι μικρότερος η βολή αποτυγχάνει και εάν είναι ισόβαθμοι επηρεάζεται ο στόχος έτσι όπως ορίζουν οι κανόνες .. συνήθως με καθήλωση.
Πραγματοποιώντας τις κινήσεις και τις βολές μας, έρχεται σχεδόν πάντα στο τέλος κάθε φάσης ο "απολογισμός". Μετράμε τις απώλειες μας και βλέπουμε μέσα από ειδικούς κανόνες πως επηρεάζεται το ηθικό του στρατεύματος μας. Οι πολλές απώλειες μπορούν να επιφέρουν δυσμενή έκβαση στις μάχες με γενική υποχώρηση του στρατού σας στερώντας σας νίκες.
Γενικά τα wargames είναι ένας μηχανισμός από κανόνες και παραμέτρους που με την βοήθεια της τύχης (ζάρια), προσπαθούν να αναπαραστήσουν τις πραγματικές συνθήκες της μάχης. Δεν είναι λίγες οι φορές που βρισκόμαστε στα ίδια αποτελέσματα με τις πραγματικές μάχες.
1. Τον στρατό σας (φιγούρες, άρματα κ.τ.λ.)
2. Ένα τραπέζι αρκετά μεγάλο όπου θα διεξαχθεί το παιχνίδι (Συνήθως πάνω από 1m x 1,5m)
3. Δέντρα, σπίτια, λόφους .. κτλ, για την στήσιμο του τερραίν
4. Ζάρια ... κυρίως τα τυχερά μας ζάρια γιατί θα τα χρειαστούμε σίγουρα
5. Χάρακες ή μεζούρες για να μετράμε τις αποστάσεις
6. Χαρτιά και στυλό για τις σημειώσεις μας
7. Κομπιουτεράκι για τους υπολογισμούς μας
8. Το βιβλίο των κανόνων σε αρκετά αντίτυπα για αποφυγή τυχόν διενέξεων και εκτός του τραπεζιού
9. Η ανάλογη μουσική θα δώσει την ατμόσφαιρα της εποχής στους παίκτες
10. Το κέφι, η παρέα και ο καφές θεωρούνται από τα πλέον απαραίτητα
11. Στολές, σημαίες και συνθήματα είναι προαιρετικά, δεν υποστηρίζονται από τους κανόνες και είναι στην κρίση των παικτών.
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 13 επισκέπτες και κανένα μέλος